Με 7 ψήφους κατά και 2 υπέρ το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή δύο θανατοποινιτών στο Κεντάκι των ΗΠΑ που υποστήριζαν ότι η σημερινή μέθοδος θανάτωσης με ένεση παραβίαζε την Συνταγματική απαγόρευση της απάνθρωπης τιμωρίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Αλαμπάμα, Τρόυ Κινγκ, "η δικαστική απόφαση αναιρεί το εμπόδιο που δυσχέραινε την απόδοση της δικαιοσύνης τον τελευταίο χρόνο". Αυτό σημαίνει ότι 20 θανατοποινίτες στις ΗΠΑ πρόκειται να εκτελεστούν λίαν συντόμως.

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα είχε αναστείλει την εκτέλεση ενός θανατοποινίτη τον περασμένο Σεπτέμβριο, μόλις μερικές ώρες πριν την προγραμματισμένη θανάτωσή του και το Δικαστήριο δέχθηκε να εξετάσει την υπόθεσή του.

Κατά το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή, το 2007 εκτελέσθηκαν στις ΗΠΑ 42 άνθρωποι, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος από το 1994, όταν είχαν θανατωθεί 31 θανατοποινίτες.

Ο διευθυντής του Κέντρου σημείωσε ότι οι εκτελέσεις θα ξαναρχίσουν, αλλά "δε θα δούμε 50 ή 100 μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα".

Πολέμιοι της θανατικής ποινής επισημαίνουν την μετατροπή των ποινών τεσσάρων κρατουμένων από τον Σεπτέμβριο ως στοιχείο ότι η επιβολή της είναι εσφαλμένη.

Μια από αυτές είναι η καταδίκη του Τρόυ Ντέηβις, την οποία ο Πάπας και ο τιμηθείς με Νομπέλ Ειρήνης Ντέσμοντ Τούτου χαρακτήρισαν αμφιλεγόμενη.

Ο Ντέηβις είχε καταδικασθεί το 1981 για την δολοφονία αστυνομικού, όμως οι δικηγόροι του ζητούν αναψηλάφηση της δίκης καθώς οι επτά από τους συνολικά εννέα μάρτυρες κατηγορίας αναίρεσαν τις καταθέσεις τους.


Από: www.skai.gr