Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Γαλλία: Μέτρα κατά της προτροπής σε ανορεξία μέσω διαδικτύου

Γαλλία: Μέτρα κατά της προτροπής σε ανορεξία μέσω διαδικτύου
4/16/2008 9:38:52 AM
Οι βουλευτές στη Γαλλία υιοθέτησαν κείμενο που ποινικοποιεί την προτροπή σε ανορεξία, κυρίως όταν γίνεται μέσω του διαδικτύου, με ποινή που φτάνει και τα δύο χρόνια φυλάκισης, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η ασθένεια αυτή, από την οποία πάσχουν τουλάχιστον 40.000 άτομα στη χώρα, κυρίως νέες γυναίκες.
Το κείμενο, εάν τελικώς εγκριθεί από τη Γερουσία, θα επιτρέπει την τιμωρία διαφόρων ιστοσελίδων με την επωνυμία "pro-ana" (υπέρ της ανορεξίας), ένα κίνημα που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και αναπτύχθηκε πολύ και επεκτάθηκε από το 2000 σχεδόν παντού.
Τα μέλη του κινήματος αυτού, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι νεαρά κορίτσια, ισχυρίζονται ότι η ανορεξία δεν είναι αρρώστια, αλλά ένας νέος «τρόπος ζωής», που όποιος θέλει τον ακολουθεί και ασπάζεται τις ιδέες και τη λογική του.
«Τα μηνύματα που στέλνονται μέσω των ιστοσελίδων αυτών είναι μηνύματα θανάτου. Η χώρα μας θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να τα στιγματίσει και να καταδικάσει αυτούς που κρύβονται πίσω από τέτοιου είδους ιστοσελίδες», ανέφερε η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ροζελίν Μπασλό.
Και συμπλήρωσε, «το να δίνει κάποιος συμβουλές σε νέες κοπέλες να λένε ψέματα στους γιατρούς, να τους υποδεικνύουν διάφοροι επιτήδειοι τροφές εύκολες στη χώνεψη και να τις παρακινούν να φτάνουν στα άκρα (να κάνουν εμετό) μόλις φάνε κάτι, ε, αυτό δεν σημαίνει κατά κανένα τρόπο ελευθερία έκφρασης».
Το κείμενο που υιοθέτησαν οι Γάλλοι βουλευτές προβλέπει ποινή έως δύο χρόνων και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ σε όσους ωθούν τα νέα κορίτσια στην ανορεξία και σε τρία χρόνια φυλάκιση και 45.000 ευρώ πρόστιμο εάν τελικώς οι «συμβουλές» τους οδήγησαν τα θύματά τους στο θάνατο.

Από: www.lawnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: