Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Πώς εξαρτάται από ΕΣΕΝΑ η αλλαγή του κλίματος;

Η αλλαγή του κλίματος είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, και όμως, ο καθένας από μας έχει τη δύναμη να κάνει τη διαφορά. Ακόμα και μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου χωρίς να επηρεαστεί η ποιότητα της ζωής μας. Στην ουσία, μπορούν να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση χρημάτων.

Ρύθμισε το θερμοστάτη

Με τη λήψη μικρών μέτρων, μπορείτε να συμβάλετε στην παγκόσμια προσπάθεια αλλαγής κλίματος - και να κερδίσετε χρήματα στους λογαριασμούς ενέργειας και θέρμανσής σας! Μάθετε πόσο εύκολο είναι με αυτές τις απλές συμβουλές.

  • Ρυθμίστε χαμηλά τη θέρμανση. Μειώνοντας τη θερμοκρασία κατά μόνον 1°C μπορείτε να μειώσετε το λογαριασμό του νοικοκυριού σας κατά 5-10% και τις εκπομπές CO2 έως και 300kg ανά νοικοκυριό και έτος.
  • Προγραμματίζοντας το θερμοστάτη σας σε χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά τις νυκτερινές ώρες ή όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού και σε υψηλότερες όταν ξυπνάτε ή επιστρέφετε στο σπίτι, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνετε για θέρμανση και να εξοικονομήσετε χρήματα. Ο λογαριασμός της θέρμανσης μπορεί να μειωθεί κατά 7-15%.
  • Μην αφήνετε τη θερμότητα να διαφεύγει από το σπίτι σας για μεγάλα διαστήματα.2.
  • Κάντε τακτικά απόψυξη σε παλιά ψυγεία και καταψύκτες. Το καλύτερο είναι να αντικαταστήσετε τις συσκευές αυτές με νεότερα μοντέλα, που διαθέτουν αυτόματα συστήματα απόψυξης και καταναλώνουν δύο φορές λιγότερη ενέργεια από τα παλαιότερα μοντέλα. Όταν αγοράζετε καινούριες συσκευές (όχι μόνον ψυγεία, αλλά και πλυντήρια ρούχων, πιάτων κ.λπ.), επιλέγετε εκείνες που φέρουν την ετικέτα με την ένδειξη Ευρωπαϊκός Βαθμός Α+, δηλαδή με υψηλή ενεργειακή απόδοση. Επίσης, συγκρίνετε την κατανάλωση ενέργειας στις συσκευές βαθμού Α+, επειδή αυτή μπορεί να διαφέρει από συσκευή σε συσκευή.
  • Προσέξτε τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιείτε - εάν ρυθμίσετε το ψυγείο σας στην ελάχιστη θερμοκρασία, όχι μόνο θα καταναλώνετε περισσότερη ενέργεια, αλλά και θα διατηρείτε φρέσκιες τις τροφές για λιγότερο διάστημα, καθώς αυτές μπορεί να καταψυχθούν και να χαλάσουν.
  • Αποφύγετε την τοποθέτηση καυτού ή ζεστού φαγητού στο ψυγείο. Αν το αφήσετε πρώτα να κρυώσει πριν το τοποθετήσετε στο ψυγείο, θα εξοικονομήσετε ενέργεια.
  • Ελέγξτε εάν το νερό σας είναι υπερβολικά ζεστό. Το θερμοσίφωνο δεν χρειάζεται να είναι ρυθμισμένο σε θερμοκρασίες άνω των 60ο C. Το ίδιο ισχύει και για το μπόιλερ της κεντρικής θέρμανσης. Θυμηθείτε ότι το 70% της ενέργειας που χρησιμοποιείται από τα νοικοκυριά στην Ε.Ε. καταναλώνεται για τη θέρμανση του σπιτιού και το 14% για τη θέρμανση του νερού.
  • Όταν αερίζετε το σπίτι σας, ανοίγετε τα παράθυρα μόνο για μερικά λεπτά. Εάν αφήνετε όλη μέρα ένα μικρό άνοιγμα διαφυγής, η ενέργεια που απαιτείται για να διατηρηθεί η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι κατά τους έξι ψυχρούς μήνες του χειμώνα (με εξωτερική θερμοκρασία έως 10ο C) ισοδυναμεί με σχεδόν 1 τόνο εκπομπών CO

Κλείσε το διακόπτη

Διαθέτοντας το χρόνο να κλείσετε έναν απλό διακόπτη ή να κλείσετε τη βρύση σας μπορεί να σας φαίνεται ασήμαντο, αλλά εάν ο καθένας μας αφιέρωνε το χρόνο να το κάνει καθημερινά, τα αποτελέσματα θα ήταν ιδιαίτερα εμφανή. Διαβάστε αυτές τις συμβουλές για το πώς να ενσωματώσετε τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στην καθημερινή σας ρουτίνα.

  • Σβήνετε τα φώτα όταν δεν τα χρειάζεστε. Εάν σβήνετε 5 φώτα στους διαδρόμους και τα δωμάτια του σπιτιού σας, όταν δεν τα χρειάζεστε, εξοικονομείτε περίπου 60 € και μειώνετε τις εκπομπές CO2 κατά 400 κιλά το χρόνο.
  • Μην αφήνετε τις συσκευές σας σε κατάσταση αναμονής - χρησιμοποιείτε το πλήκτρο "on/off" που βρίσκεται επάνω στη συσκευή. Μια τηλεόραση, που ανάβει επί 3 ώρες καθημερινά (ο μέσος όρος του χρόνου που περνούν οι Ευρωπαίοι μπροστά στην τηλεόραση) και παραμένει στην κατάσταση αναμονής κατά τις υπόλοιπες 21 ώρες, καταναλώνει περίπου 40% της ενέργειάς της στην κατάσταση αυτή.
  • Αποσυνδέστε από την πρίζα τον φορτιστή του κινητού σας τηλεφώνου όταν δεν τον χρησιμοποιείτε. Ακόμα και όταν δεν είναι συνδεδεμένος με το τηλέφωνο, συνεχίζει να αντλεί ηλεκτρικό ρεύμα. Υπολογίζεται ότι το 95% της ενέργειας κατασπαταλείται, όταν αφήνετε το φορτιστή συνεχώς στην πρίζα.
  • Κρατήστε δροσερή την ατμόσφαιρα με έναν ανεμιστήρα. Τα κλιματιστικά μηχανήματα καταβροχθίζουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας - το μέσο κλιματιστικό λειτουργεί στα 1.000 Watt, εκπέμποντας περίπου 650 γρ. CO2 την ώρα και σας κοστίζει περίπου 0,10 ευρώ την ώρα. Μια εναλλακτική λύση είναι οι ανεμιστήρες. Διαφορετικά, χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό με μέτρο και επιλέγετε τα μοντέλα που έχουν καλύτερη ενεργειακή απόδοση.
  • Χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων ή το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτα. Εάν χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσετε μισογεμάτα, ρυθμίστε τα στην οικονομική λειτουργία. Επίσης, δεν χρειάζεται να επιλέγετε υψηλές θερμοκρασίες. Τα σύγχρονα απορρυπαντικά είναι τόσο αποτελεσματικά, ώστε καθαρίζουν τα ρούχα και τα πιάτα σας σε χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Βράστε λιγότερο νερό. Εάν βράζετε λίγο νερό που επαρκεί ίσα ίσα για το τσάι σας, μπορείτε να εξοικονομήσετε πολλή ενέργεια. Εάν όλοι οι Ευρωπαίοι έβραζαν μόνον το νερό που χρειάζονταν πραγματικά, αποφεύγοντας έτσι 1 λίτρο περιττού βραστού νερού την ημέρα, η ενέργεια που θα εξοικονομούσαν, θα μπορούσε να δώσει ρεύμα στο ένα τρίτο όλων των φωτιστικών στύλων των ευρωπαϊκών δρόμων.
  • Καλύψτε την κατσαρόλα σας κατά το μαγείρεμα. Κάνοντάς το, εξοικονομείτε ένα σημαντικό μέρος της ενέργειας που απαιτείται για την προετοιμασία του γεύματος. Οι χύτρες ταχύτητας και οι ατμομάγειρες είναι πολύ αποτελεσματικότεροι: μπορούν να εξοικονομήσουν περίπου 70% της ενέργειας!
  • Κάντε ένα ντους αντί για μπάνιο. Ένα ντους απαιτεί έως και τέσσερις φορές λιγότερη ενέργεια. Για να μεγιστοποιήσετε τις ποσότητες ενέργειας που εξοικονομείτε, αποφεύγετε τις ηλεκτρικές ντουζιέρες και χρησιμοποιείτε κεφαλές ντους χαμηλής ροής, που είναι φθηνότερες και παρέχουν την ίδια άνεση.
  • Κλείστε τη βρύση. Αν κλείνετε τη βρύση ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας, μπορείτε να εξοικονομήσετε μερικά λίτρα νερού. Επίσης, μια βρύση που στάζει ξοδεύει αρκετό νερό για να γεμίσει μια μπανιέρα σ’ ένα μήνα, γι' αυτό, ελέγχετε πάντα εάν έχετε κλείσει καλά τις βρύσες.

Ανακύκλωσε

Καθώς περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οδηγούν τις πρωτοβουλίες ανακύκλωσης, γίνεται ευκολότερο για τον καθένα να ανακυκλώσει.

  • Διαθέστε τα χρησιμοποιημένα γυάλινα σκεύη σας στους ειδικούς κάδους συλλογής γυαλιού και ξεχωρίζετε τα χαρτιά, τα πλαστικά και τα τενεκεδένια κουτιά από τα υπόλοιπα απορρίμματά σας. Η ανακύκλωση ενός κουτιού αλουμινίου εξοικονομεί το 90% της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή ενός νέου κουτιού: 9 κιλά εκπομπών CO2 ανά κιλό αλουμινίου! Για κάθε κιλό ανακυκλωμένου πλαστικού, εξοικονομείτε 1,5 κιλό CO2. Για κάθε κιλό ανακυκλωμένου γυαλιού, 300 γρ. CO2. Και για κάθε κιλό χαρτιού που ανακυκλώνετε αντί να το πετάξετε στη χωματερή, αποφεύγετε 900 γρ. εκπομπών CO2, καθώς και εκπομπές μεθανίου.
  • Μειώστε τα απορρίμματά σας. Τα περισσότερα προϊόντα που αγοράζουμε εκπέμπουν αέρια που προκαλούν φαινόμενο θερμοκηπίου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, π.χ. κατά την παραγωγή και τη διανομή τους. Αν τοποθετείτε το κολατσιό σας σε δοχεία πολλών χρήσεων αντί για δοχεία μιας χρήσης, εξοικονομείτε ενέργεια για την παραγωγή νέων δοχείων.
  • Χρησιμοποιείστε σακούλες πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια σας. Όταν ψωνίζετε, εξοικονομείτε ενέργεια και παράγετε λιγότερα σκουπίδια, εάν χρησιμοποιείτε σακούλες πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια σας, αντί για τις σακούλες μιας χρήσης που σας δίνουν στα μαγαζιά. Τα σκουπίδια όχι μόνο εκπέμπουν CO2 και μεθάνιο στην ατμόσφαιρα, αλλά μπορεί να μολύνουν και τον αέρα, τα υπόγεια ύδατα και το έδαφος
  • Κάνετε έξυπνες αγορές: η παραγωγή ενός μπουκαλιού 1,5 λίτρου απαιτεί λιγότερη ενέργεια και παράγει λιγότερα απορρίμματα από ό,τι τρία μπουκάλια 0,5 λίτρου.

Περπάτα

Το περπάτημα δεν είναι ωφέλιμο μόνο για εσάς, βοηθά το περιβάλλον επίσης. Εντούτοις, όλοι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο μεταφορικό μέσο κάθε τόσο, έτσι όταν το κάνουμε, είναι σημαντικό να κάνουμε τις σωστές επιλογές για να μειώσουμε τις εκπομπές του CO2.

  • Δοκιμάστε μια από τις ακόλουθες εναλλακτικές προτάσεις για να πάτε στη δουλειά: ποδήλατο, περπάτημα, συλλογική χρήση του ιδιωτικού αυτοκινήτου (car-pooling), δημόσια μέσα μεταφοράς, εργασία στο σπίτι. Κατά μέσο όρο, για κάθε λίτρο βενζίνης που καίει ο κινητήρας του αυτοκινήτου απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα τουλάχιστον 2,5 κιλά CO2.
  • Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις πολύ σύντομες διαδρομές με το αυτοκίνητο καθώς η κατανάλωση καυσίμων και οι εκπομπές CO2 είναι δυσανάλογα υψηλότερες όταν η μηχανή είναι ακόμα κρύα. Οι έρευνες δείχνουν ότι η μια στις δύο αστικές διαδρομές αφορά αποστάσεις μικρότερες των τριών χιλιομέτρων, δηλαδή αποστάσεις που μπορείτε εύκολα να διανύσετε με το ποδήλατο ή με τα πόδια, κάτι που εξάλλου είναι πολύ πιο υγιεινό από το να κάθεστε σ’ ένα αυτοκίνητο!
  • Μην αφήνετε τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας να ζεσταθεί πριν ξεκινήσετε - η ποσότητα καυσίμων που καταναλώνει το ζέσταμα του κινητήρα είναι μεγαλύτερη από αυτή που εξοικονομείτε όταν ξεκινάτε τη διαδρομή σας με κρύο κινητήρα.
  • Βεβαιωθείτε ότι η πίεση των ελαστικών σας είναι σωστή: εάν η πίεση μειωθεί κατά 0,5 bar, το αυτοκίνητό σας θα καταναλώνει 2,5% περισσότερο καύσιμο ώστε να υπερνικήσει την αντίσταση και, συνεπώς, θα εκπέμπει στο περιβάλλον 2,5% περισσότερο CO2.
  • Μην αφήνετε μια κενή σχάρα στην οροφή του αυτοκινήτου σας. Μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές CO2 κατά έως και 10%, εξαιτίας της αντίστασης και του πρόσθετου βάρους - Είναι καλύτερο να την αφαιρέσετε.
  • Μην τρέχετε - έτσι θα καταναλώνετε λιγότερη βενζίνη και θα εκπέμπετε λιγότερο CO2. Η οδήγηση με περισσότερα από 120 χλμ. την ώρα αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου κατά 30% σε σύγκριση με την οδήγηση με 80 χλμ. την ώρα. Η 4η, η 5η και η 6η ταχύτητα είναι οι πιο οικονομικές όσον αφορά την κατανάλωση καυσίμου.
  • Έχετε ακούσει ποτέ για την οικολογική οδήγηση; Μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμων κατά 5%. Εκκινείτε το αυτοκίνητό σας χωρίς να πιέζετε το γκάζι, αλλάζετε σε μεγαλύτερη ταχύτητα αμέσως μόλις αυτό είναι δυνατόν και διατηρείτε την ταχύτητα σταθερή.
  • Χρησιμοποείτε τον κλιματισμό με σύνεση, αυξάνει την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 5%. Όταν κάνει πολύ ζέστη, οδηγείτε για λίγα λεπτά με ανοικτά τα παράθυρα, έπειτα κλείστε τα παράθυρα και θέστε σε λειτουργία το σύστημα κλιματισμού. Έτσι θα εξοικονομήσετε τα καύσιμα που θα απαιτούνταν για τη μείωση της αρχικής υψηλής θερμοκρασίας.

Είναι κάποιες από τις προτάσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα
http://ec.europa.eu/environment/climat/campaign/control/takecontrol_el.htm

Νομίζω ότι είναι μικρές πράξεις, ικανές όμως να φέρουν μεγάλες αλλαγές!!

Ας πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας !!!

Τέλος στην πλαστική σακούλα!

Τέλος στην πλαστική σακούλα!

Τα σούπερ μάρκετ θα προτρέπουν τους καταναλωτές να επιλέγουν ανακυκλώσιμες σακούλες

Αρχίζει τη Δευτέρα η πιλοτική περίοδος αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας με τσάντες ανακυκλώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον.

Εννέα αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο δήμο της Αθήνας θα διαθέτουν βιο-διασπώμενες σακούλες και θα προτρέπουν τους καταναλωτές να τις προτιμούν.

Ο δήμος Αθηναίων έχει προγραμματίσει εκδήλωση στις 8.30 το πρωί στη πλατεία Συντάγματος, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών.


Τη συνδρομή του ΥΠΕΧΩΔΕ στο θέμα της ανακύκλωσης των συσκευασιών ζήτησε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΚΕ με επικεφαλής το δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα των δημάρχων, υποστηρίζοντας ότι θα χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση για να αγοραστούν επιπλέον μπλε κάδοι ανακύκλωσης.


Από: www.skai.gr

Καλή αρχή με την ανακύκλωση!! :-)

Για να δούμε ότι υπάρχουν και όμορφες ειδήσεις!!

Εικόνες ντροπής στο Σέιχ Σου

Εικόνες ντροπής στο Σέιχ Σου

Καμία προστασία για το δάσος του Σέιχ Σου

Καμία προστασία για το δάσος του Σέιχ Σου

Με παραπομπή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο κινδυνεύει η Ελλάδα, καθώς τα κονδύλια, ύψους 9 εκατ. ευρώ, που είχε χορηγήσει για τα έργα πυροπροστασίας του δάσους του Σέιχ Σου διατέθηκαν κατά τρόπο όχι διαφανή, υπογράφοντας συμβάσεις.

Σύμφωνα με την τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ ECO News, 11 ολόκληρα χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν το 40% της έκτασης του δάσους, κανένα μέτρο για την προφύλαξη του δάσους δεν έχει ληφθεί.

Η περίφραξη του δάσους δεν έχει καν ξεκινήσει, ενώ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για να ξεσπάσουν νέες πυρκαγιές από τα σκουπίδια που έχουν εγκαταλειφθεί σε αυτό.

Επίσης, ο πνεύμονας πρασίνου της Θεσσαλονίκης, δέχεται έντονες οικιστικές πιέσεις λόγω επέκτασης της πόλης.


Από: www.skai.gr

Θανατική καταδίκη για βουλευτή- βιαστή

Θανατική καταδίκη για βουλευτή- βιαστή

Ο άνδρας πίστευε ότι έτσι παρέτεινε τη ζωή του
Ο Γου Τιάνσι, πρώην μέλος της κινεζικής εθνοσυνέλευσης, καταδικάσθηκε σε θάνατο για τους βιασμούς 20 κοριτσιών, μαθητριών του γυμνασίου.

Στόχος του 61χρονου άνδρα ήταν να συνευρεθεί με 100 παρθένες, καθώς πίστευε ότι με τον τρόπο αυτό μπορούσε να παρατείνει την διάρκεια της ζωής του, σύμφωνα με μια προαιώνια Κινεζική πρόληψη.

"Καθώς ο Γου γερνούσε, πίστευε ότι θα μπορούσε να αναζωογονήσει τον εαυτό του και να απολαύσει μια μακρά ζωή εάν μπορούσε να αιχμαλωτίσει την γυναικεία ουσία και να αναζωογονήσει την αρρενωπότητά του", εξήγησε τοπικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, ο άνδρας από την άνοιξη του 2005 άρχισε να αναζητά παρθένες με τη βοήθεια μιας νέας γυναίκας και μέσα στα ακόλουθα δύο χρόνια, μέχρι τον Απρίλιο του 2006 όταν και συνελήφθη, βίασε 20 κορίτσια, μαθήτριες γυμνασίου.


Από: www.skai.gr

Είμαι κατά της ποινής του θανάτου, αλλά ο βιασμός, ειδικά ανηλίκων είναι αισχρός!!! Δε μπορώ καν να εκφραστώ για το θέμα!!!

Γαλλία: Μέτρα κατά της προτροπής σε ανορεξία μέσω διαδικτύου

Γαλλία: Μέτρα κατά της προτροπής σε ανορεξία μέσω διαδικτύου
4/16/2008 9:38:52 AM
Οι βουλευτές στη Γαλλία υιοθέτησαν κείμενο που ποινικοποιεί την προτροπή σε ανορεξία, κυρίως όταν γίνεται μέσω του διαδικτύου, με ποινή που φτάνει και τα δύο χρόνια φυλάκισης, σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η ασθένεια αυτή, από την οποία πάσχουν τουλάχιστον 40.000 άτομα στη χώρα, κυρίως νέες γυναίκες.
Το κείμενο, εάν τελικώς εγκριθεί από τη Γερουσία, θα επιτρέπει την τιμωρία διαφόρων ιστοσελίδων με την επωνυμία "pro-ana" (υπέρ της ανορεξίας), ένα κίνημα που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και αναπτύχθηκε πολύ και επεκτάθηκε από το 2000 σχεδόν παντού.
Τα μέλη του κινήματος αυτού, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι νεαρά κορίτσια, ισχυρίζονται ότι η ανορεξία δεν είναι αρρώστια, αλλά ένας νέος «τρόπος ζωής», που όποιος θέλει τον ακολουθεί και ασπάζεται τις ιδέες και τη λογική του.
«Τα μηνύματα που στέλνονται μέσω των ιστοσελίδων αυτών είναι μηνύματα θανάτου. Η χώρα μας θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να τα στιγματίσει και να καταδικάσει αυτούς που κρύβονται πίσω από τέτοιου είδους ιστοσελίδες», ανέφερε η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Ροζελίν Μπασλό.
Και συμπλήρωσε, «το να δίνει κάποιος συμβουλές σε νέες κοπέλες να λένε ψέματα στους γιατρούς, να τους υποδεικνύουν διάφοροι επιτήδειοι τροφές εύκολες στη χώνεψη και να τις παρακινούν να φτάνουν στα άκρα (να κάνουν εμετό) μόλις φάνε κάτι, ε, αυτό δεν σημαίνει κατά κανένα τρόπο ελευθερία έκφρασης».
Το κείμενο που υιοθέτησαν οι Γάλλοι βουλευτές προβλέπει ποινή έως δύο χρόνων και χρηματικό πρόστιμο 30.000 ευρώ σε όσους ωθούν τα νέα κορίτσια στην ανορεξία και σε τρία χρόνια φυλάκιση και 45.000 ευρώ πρόστιμο εάν τελικώς οι «συμβουλές» τους οδήγησαν τα θύματά τους στο θάνατο.

Από: www.lawnet.gr

ΗΠΑ: Συνταγματικές οι εκτελέσεις θανατοποινιτών με ένεση

ΗΠΑ: Συνταγματικές οι εκτελέσεις θανατοποινιτών με ένεση
4/17/2008 9:15:41 AM
Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε αίτημα θανατοποινιτών κρατουμένων που ζητούσαν να απαγορευτεί ως αντισυνταγματική η μέθοδος εκτέλεσης με θανατηφόρα ένεση με κοκτέιλ δηλητηριωδών ουσιών.

Με την απόφαση θεωρείται ότι θα επαναληφθούν οι εκτελέσεις που έχουν ανασταλεί από τον Σεπτέμβριο του 2007.

Οι δύο θανατοποινίτες που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος εκτέλεσης παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος, οι οποίες απαγορεύουν την οδυνηρή και ασυνήθιστη τιμωρία και τον άσκοπο πόνο.
Η απόφαση ελήφθη με ψήφους επτά υπέρ έναντι δύο ψήφων κατά. Στα πολυσέλιδα σκεπτικά των δικαστών -εκδόθηκαν επτά διαφορετικά- τα μέλη του Δικαστηρίου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί ξανά σε συζήτηση η συγκεκριμένη μέθοδος, αν οι πολιτείες δεν υιοθετήσουν λιγότερο οδυνηρές μεθόδους εκτέλεσης.

Ο δικαστής Ρόμπερτς που εξέδωσε την βασική απόφαση σημείωσε ότι τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν δεν επαρκούν για να αποδειχτεί η αντισυνταγματικότητα της μεθόδου, άφησε όμως να εννοηθεί ότι ο ίδιος θεωρεί την θανατική ποινή αντισυνταγματική. «Αντί να δώσει τέλος στη διαμάχη, είμαι πεπεισμένος ότι η υπόθεση θα ανοίξει τον διάλογο για την δικαιολόγηση της θανατικής ποινής», σημειώνει σχετικά.

Με την συγκεκριμένη μέθοδο εκτέλεσης, στον θανατοποινίτη δίνονται κατά σειρά αναισθητικό, παραλυτική ουσία και, τέλος, ουσία που σταματά την καρδιακή λειτουργία. Οι δύο άνδρες υποστήριξαν ότι αν η δόση του αναισθητικού είναι χαμηλή, ο μελλοθάνατος υποφέρει από εξοντωτικούς πόνους χωρίς να είναι σε θέση να αντιδράσει.

Αντιπρότειναν την χρήση μόνο μίας θανατηφόρας δόσης αναισθητικού αλλά το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα.


Από: www.lawnet.gr


"Πράσινο" φως για εκτελέσεις

Αίρονται τα εμπόδια για την απόδοση δικαιοσύνης μέσω της επιβολής θανατικής ποινής

Αίρονται τα εμπόδια για την απόδοση δικαιοσύνης μέσω της επιβολής θανατικής ποινής

Με 7 ψήφους κατά και 2 υπέρ το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή δύο θανατοποινιτών στο Κεντάκι των ΗΠΑ που υποστήριζαν ότι η σημερινή μέθοδος θανάτωσης με ένεση παραβίαζε την Συνταγματική απαγόρευση της απάνθρωπης τιμωρίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Αλαμπάμα, Τρόυ Κινγκ, "η δικαστική απόφαση αναιρεί το εμπόδιο που δυσχέραινε την απόδοση της δικαιοσύνης τον τελευταίο χρόνο". Αυτό σημαίνει ότι 20 θανατοποινίτες στις ΗΠΑ πρόκειται να εκτελεστούν λίαν συντόμως.

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα είχε αναστείλει την εκτέλεση ενός θανατοποινίτη τον περασμένο Σεπτέμβριο, μόλις μερικές ώρες πριν την προγραμματισμένη θανάτωσή του και το Δικαστήριο δέχθηκε να εξετάσει την υπόθεσή του.

Κατά το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή, το 2007 εκτελέσθηκαν στις ΗΠΑ 42 άνθρωποι, αριθμός που είναι ο χαμηλότερος από το 1994, όταν είχαν θανατωθεί 31 θανατοποινίτες.

Ο διευθυντής του Κέντρου σημείωσε ότι οι εκτελέσεις θα ξαναρχίσουν, αλλά "δε θα δούμε 50 ή 100 μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα".

Πολέμιοι της θανατικής ποινής επισημαίνουν την μετατροπή των ποινών τεσσάρων κρατουμένων από τον Σεπτέμβριο ως στοιχείο ότι η επιβολή της είναι εσφαλμένη.

Μια από αυτές είναι η καταδίκη του Τρόυ Ντέηβις, την οποία ο Πάπας και ο τιμηθείς με Νομπέλ Ειρήνης Ντέσμοντ Τούτου χαρακτήρισαν αμφιλεγόμενη.

Ο Ντέηβις είχε καταδικασθεί το 1981 για την δολοφονία αστυνομικού, όμως οι δικηγόροι του ζητούν αναψηλάφηση της δίκης καθώς οι επτά από τους συνολικά εννέα μάρτυρες κατηγορίας αναίρεσαν τις καταθέσεις τους.


Από: www.skai.gr

Πέθανε ο πατέρας της θεωρίας του χάους

Ο Έντουαρντ Λόρεντζ, πατέρας της θεωρίας του χάους, που υποστήριξε ότι μικρά γεγονότα μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές- άποψη που έγινε γνωστή ως "το φαινόμενο της πεταλούδας"- πέθανε νικημένος από τον καρκίνο σε ηλικία 90 χρόνων, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Ο Λόρεντζ, μετεωρολόγος, υποστήριξε στη δεκαετία του 1960 ότι μικρές αλλαγές σε ένα δυναμικό σύστημα, όπως είναι η ατμόσφαιρα, μπορεί να επιφέρουν σημαντικότατες αλλαγές. Το 1972 παρουσίασε μία μελέτη με τον τίτλο : "Προβλεψιμότητα : Μπορεί η κίνηση των φτερών μιας πεταλούδας στη Βραζιλία, να προκαλέσει τυφώνα στο Τέξας;"

Γεννημένος το 1917 στο Κονέκτικατ, ο Λόρεντζ σπουδασε μαθηματικά και μετεωρολογία στο Χάρβαρντ και στο ΜΙΤ.

"Ως παιδί πάντα με ενδιέφερε να κάνω πράγματα με τους αριθμούς και με ενθουσίαζαν οι αλλαγές του καιρού", έγραψε ο Λόρεντζ στην αυτοβιογραφία του.

"Αποδεικνύοντας ότι συγκεκριμένα ντετερμινιστικά συστήματα έχουν προβλέψιμα όρια, ο Λόρεντζ έβαλε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του Καρτεσιανού σύμπαντος και άνοιξε το δρόμο σε αυτό που ορισμένοι αποκαλούν τρίτη επιστημονική επανάσταση στον 20ο αιώνα, μετά τις θεωρίες της σχετικότητας και της κβαντοφυσικής", δήλωσε ο Κέρι Εμάνουελ, καθηγητής επιστημών της ατμόσφαιρας στο ΜΙΤ.

Το 1991, ο Λόρεντζ τιμήθηκε με το Βραβείο Κιότο για τις βασικές επιστήμες. Ο Λόρεντζ παρότι είχε προσβληθεί από καρκίνο ήταν σε καλή κατάσταση μέχρι δύο εβδομάδες πριν πεθάνει στο σπίτι του, στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.
Πηγή ΑΠΕ 17/04/2008 10:06 πμ



Από: www.otenet.gr , www.kathimerini.gr